Postavke
kolačića

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag 8. lipnja 2024. godine održava se  SKY BOŠT 2024 ( Baške Oštarije Trail).

Uz rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You” najveća atrakcija ovogodišnjeg BOŠT-a je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara koja je ujedno i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine. 

Kako doznajemo od koorinatora Sky Bošt utrke gospićanina Marijana Butorca, jednoga od pokretača skyrunninga u Hrvatskoj i člana prve hrvatske Skyrunning reprezentacije koji je predstavljao RH na svjetskom Sky snow prvenstvu, prijave na ovu zahtjevnu utrku idu odlično i već je sada jasno da će elita ovog iznimno teškog sporta upravo u Lici odmjeriti snage.  

 DOLAZE SKYRUNNERI IZ NORVEŠKE I IRSKE 

Među prijavljenima su za sada skyrunneri iz četiri države a među njima i Nikola Špoljar, “kralj” hrvatskog planinskog trčanja i višestruki hrvatski reprezentativac, Ante Pešić Golub, višestruki reprezentativac i pobjednik Škarpinga te rekorder Mosor Grebeninga, Matej Ivančić, dvostruki pobjednik Ultra Trail Dinarida koji je među top tri ultra trail trkača, Marin Mandekić, višestruki reprezentativac u trailu, pobjednik Velebit ultra traila, te Benjamin Vuk, hrvatski reprezentativac u trailu. 

Kako ističe Butorac, na utrku je za sada prijavljeno 29 trkača sve redom jaka imena skyrunning scene te 9 trkačica među kojima Maja UrbanZrinka Deur i “živa legenda” Darija Bostjančić osvajačic Mont Everesta, Cho Oyu i Aconqague.

Podsjetimo, utrka od Karlobaga do Baških Oštarija je izuzetno fizički i psihički naporna i namijenjena samo iskusnim trkačima koji imaju iskustva u sličnim utrkama ali je i izuzetno vizualno atraktivna s pogledom na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.

Skyrunning je sport planinskog trčanja relativno nov u Hrvatskoj koji se trči na lokacijama iznad 2000 metara gdje je minimalni prosječni nagib 6% na ukupnoj udaljenosti a najmanje 5% ima nagib od 30% ili više dok se za lakše napredovanje mogu koristiti motke, dereze i ruke te kao takav zahtjeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača.

(BOŠT)

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video