Postavke
kolačića

U Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac obilježeni Dani hrvatske knjige

U 2024. godini obilježava se veliki jubilej – 150. godišnjica rođenja hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. U našoj je književnosti ostavila neizbrisiv trag promičući tradiciju koja je dio hrvatskoga identiteta.

Učenici su na satovima obrade djela za cjelovito čitanje već bili upoznati s općenitim podacima o njezinu životu, a ovo je bila prigoda da saznaju i određene zanimljivosti. Iznenadio ih je podatak koliko jezika je spisateljica naučila te da je bila talentirana za crtanje oslikavši neka svoja djela ilustracijama. Poveli su raspravu o razlozima zbog čega je povremeno morala u tajnosti pisati, a novost im je bio podatak da je inspiraciju za pisanje crpila iz legendi o planini Klek te slavenskoj mitologiji. 

Povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić u školskoj je knjižnici održana radionica posvećena njezinom životu i djelu na kojoj su sudjelovali učenici četvrtoga razreda. Uvodni je dio radionice bio posvećen životu velike spisateljice. Osvrtom na djela koja je napisala, krenuo je središnji dio radionice. Učenici su izrekli svoje mišljenje o djelima koja su čitali, a zanimljivo je bilo uočiti da ih se posebno dojmio čarobni svijet Ivaninih Priča iz davnina. S lakoćom su se prisjetili likova poput Malika, Tintilinića, Stribora, Regoča i Kosjenke. Nakon toga pogledali su animirani film nastao na temelju priče Šuma Striborova koji je na njih ostavio puno pozitivnih dojmova. 

Obilježavajući 150. rođendan Ivane Brlić-Mažuranić učenici su se kreativno izrazili na način da su crtajući likove iz njezinih djela, prikazali kako ih oni zamišljaju. Dok su crtali, izražavali su svoje mišljenje o poukama koje nam je književnica htjela prenijeti i ostaviti u nasljeđe. 

Tijekom održane radionice knjižničarke su napravile osvrt i na Dan hrvatske knjige koji se obilježava svake godine 22. travnja. Učenicima su predstavile različita izdanja djela Ivane Brlić-Mažuranić koja knjižnica ima u svojem fondu.  

Obilježavajući dva važna datuma učenicima se htjela svratiti pozornost na tradiciju i baštinu koju hrvatska književnost ima, a istodobno se povukla usporedba s likom i djelom Ivane Brlić-Mažuranić koja je svojim književnim radom sačuvala naše priče, legende i mitologiju. 

                                                     Knjižničarke Maja Brajković i Silva Orešković

Podijelite sadržaj
Play Video

Mlada misa velečasnog Karla Špoljarića

Mlada misa velečasnog Karla Špoljarića proslavit će se 7. srpnja u 10:30 u župi Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću. Izvor: Gospićka senjska biskupija Podijelite sadržaj

Podijelite sadržaj

26. SENJSKE KONCERTNE VEČERI

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.C. Nehajeva Senj, suorganizaciji Turističke zajednice grada Senja, a pod pokroviteljstvom Grada Senja od 7. do 25. srpnja 2024. godine

Podijelite sadržaj
Play Video