Postavke
kolačića

U Pakracu obilježena 33. obljetnica početka Domovinskog rata

Suvremena hrvatska država temelji se na hrabrosti i žrtvi hrvatskih branitelja i zajedništvu hrvatskog naroda! S najdubljim pijetetom odajemo počast svima koji su u pravednom, obrambenom i oslobodilačkom ratu položili život na Oltar Domovine – poručio je PPVRH/MHB general Tomo Medved.

Te 1991. godine, u noći s 1. na 2. ožujka, srpski pripadnici rezervnog sastava MUP-a na prevaru su razoružali 16 hrvatskih redarstvenika i zauzeli Policijsku postaju Pakrac. Brzom reakcijom specijalnih postrojbi iz Rakitja, Lučkog i Bjelovara, međutim, postaja je oslobođena, a agresor – protjeran. Bio je to 1. otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima. Grad je ponovno napadnut u kolovozu 1991. i gotovo 4 godine bio okupiran – sve do slavne VRO Bljesak.

Kao i svake godine, u Pakracu je održan Mimohod pobjednika. Na Trgu bana Jelačića položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje, a prigodni program s govorima održan je u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“. Obilježavanje je započelo svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, ispred koje su Pakračani sinoć upalili 33 baklje pobjede – u znak 33. obljetnice početka #DR.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video