U Širokoj Kuli otkriven Spomenik koji svjedoči o velikoj patnji i stradanju nevinih ljudi

“Cijela povijest Hrvata puna je ovakvih tužnih sjećanja i prepuna žrtava koje su stradale bez ikakve krivnje, samo zato što su bili Hrvati i živjeli na svom ognjištu”, rekao je danas ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Širokoj Kuli kod novootkrivenog spomen–obilježja ubijenim civilima Široke Kule povodom 30. godišnjice velikosrpskog zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom Široke Kule.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih žrtava te predstavnike udruga iz Domovinskog rata dostojanstveno je danas obilježena velika kalvarija hrvatskog naroda u jesen 1991.godine.

Pročitana su imena četrdesetero ubijenih mještana Široke Kule i okolinih mjesta te 7 žrtava iz okolice Perušića, ministar Tomo Medved i Tihomir Vojvodić sin poginulih Ane i Mile Vojvodića otkrili su spomenik s imenima ubijenih civila te su članovi obitelji žrtava i izaslanstva položili vijence  te zapalili svijeće u znak vječnog spomena na ovaj stravičan zločin iz Domovinskog rata.

U Širokoj Kuli najstarija je žrtva imala više od 95 godina, a najmlađa, Verica Nikšić, tek 13 godina, rekao je ministar Medved i zahvalio inicijatorima za podizanje spomenika s imenima žrtava kako bi i “buduće generacije mogle vidjeti imena i starost tih žrtava, da budu stalni podsjetnik da sloboda koju danas u Hrvatskoj uživamo nije darovana, već skupo krvlju plaćena”.

“Neka ova imena budu putokaz onima koji su obeshrabreni, svjetionik svima onima koji lutaju u mraku, neka podsjećaju sve buduće generacije na žrtvu hrvatskog naroda, ali i ohrabrenje da pronalazimo rješenje za sve izazove novog vremena”, rekao je, ističući da time njihova žrtva ”neće biti uzaludna”.

“U masovnim i pojedinačnim grobnicama, stratištima u Širokoj Kuli pronađeno je 25 tijela, od kojih je 24 identificirana, a Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno traga za još deset nestalih iz Široke Kule i okolnih mjesta”, rekao je ministar Medved i dodao da “posebnu sućut izražava obiteljima još uvijek nestalih žrtava i obiteljima svih 1856 još uvijek nestalih osoba u Domovinskom ratu”.

Ministar Medved je ocijenio da su zatvorske kazne od 15 i 20 godina izrečene sedmorici počinitelja ratnog zločina u Širokoj Kuli “tako male da na tom tragu Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova i pravosuđe čine napore da bi počinitelji bili osuđeni onako kako zaslužuju zbog počinjenja ovih najtežih, monstruoznih kaznenih djela”.

Zločin nad civilnim stanovništvom započeo je kada su pobunjeni pripadnici srpskog naroda, lokalni lički Srbi i pripadnici tzv. Martićeve milicije, okupili osmero žena, djece i staraca te ih zatvorili u podrum jedne kuće. Zatim su podrum zapalili. Ovim stravičnim činom započeo je progon civila koji je na području Široke Kule odnio 40 nevinih života. Najmlađa žrtva ubijena je djevojčica Verica Nikšić, koja je tada imala samo 13. Njezini posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni, kao ni posmrtni ostaci njezinih osam sumještana.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video