Postavke
kolačića

U spomen na žrtve komunističkih zločina

Sustavnim i institucionalnim pristupom, u suradnji s nadležnim institucijama, u proteklih osam godina mandata ministra Medveda ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 2064 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Prvi put u Zagrebu, u srijedu 8. svibnja 2024., služena je misa zadušnica za zagrebačke žrtve zločina iz 1945., a uz obitelji žrtava u župnoj crkvi sv. Jeronima u Maksimiru bio je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Liturgijski spomen na žrtve komunističkih zločina počinjenih u Zagrebu tijekom 1945. godine održan je u organizaciji Hrvatskog žrtvoslovnog društva i srodnih udruga, a misnom slavlju nazočili su brojni Zagrepčani.

Podsjećamo, istraživanje mogućih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te traganje za osobama nestalim u Domovinskom ratu, kao i posmrtnim ostacima žrtava iz tog razdoblja, u nadležnosti je Ministarstva hrvatskih branitelja, a u mandatu ministra Medveda učinjeni su značajni pomaci u tom pogledu.

Uspostavljen je sustavan i institucionalan pristup, a Zakonom o osobama nestalim u Domovinskom ratu, prvim takvim normativnim aktom u Hrvatskoj, propisana je metodologija rada s jasno definiranim zadaćama te osnažena međuresorna suradnja svih tijela uključenih u taj iznimno složen i osjetljiv proces.

Hrvatski model traženja nestalih osoba prepoznat je i izvan RH, a uspostavljene su i ispostave u Vukovaru i Splitu s ciljem što učinkovitijeg traganja za prikrivenim grobištima i posmrtnim ostacima žrtava iz Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Sustavnim i institucionalnim pristupom, u suradnji s nadležnim institucijama, u proteklih osam godina mandata ministra Medveda ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 2064 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Posebno ističemo lokacije na kojima je ekshumiran velik broj žrtava: Jama Jazovka (814), Gračani-Zagreb (294), Prudnice-Brdovec (133), Tuškanac-Zagreb (102), Predio ispred groblja Sv. Marije Magdalene-Gospić (253), Tomašica-Garešnica (53), Savska 77 u Zagrebu (25), Macelj (84), Zagvozd (30), Francikovac-Senj (57).

U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i mjesnim župama, organizirali smo 23 zajednička ispraćaja i dostojno pokopali 1227 žrtava, i to u Zagrebu, Macelju, Boričevcu, Vagancu, Otočcu, Brodu na Kupi, Makarskoj, Zagvozdu, Promini, Višnjici, Varaždinskim Toplicama i Brdovcu te Gospiću, a u tijeku su pripremni radovi za izgradnju grobnice i podizanje spomen-obilježja za žrtve iz Jazovke.

Vlada RH putem Ministarstva hrvatskih branitelja nastavlja i nadalje intenzivno i sustavno istraživati moguća mjesta pojedinačnih i masovnih grobnica s ciljem pronalaska nestalih osoba i posmrtnih ostataka žrtava iz Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, uz poziv svima koji imaju informacije o tome da ih dostave nadležnim institucijama.

Foto: U Gospiću pokopane 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Izvor: Ministarstvo branitelja

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video