Postavke
kolačića

U Srednjoj školi Otočac edukativno predavanje o spolno prenosivim bolestima

Ovaj je tjedan u Srednju školu Otočac navratila bivša učenica Lara Žubrinić, sada studentica Medicinskog fakulteta u Rijeci, čiji je zadatak bio educirati srednjoškolce o spolnom i reproduktivnom zdravlju, u sklopu projekta THE Talk pokrenutog u udruzi CroMSIC, uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Lara je od samog početka uspjela privući našu pozornost svojim stručnim, no simpatičnim nastupom. Stvarnim primjerima i fotografijama prikazala je kako su spolno prenosive bolesti postale globalni problem, pogotovo za populaciju od 15. do 24. godine. Spomenula je najčešće zarazne bolesti i infekcije te naglasila kako nisu sve bolesti izlječive, osim ako se otkriju u ranom stadiju. To predstavlja problem jer su simptomi najčešće neprimjetni, osim kod infekcija. Ispričala nam je različite načine kako možemo spriječiti neke bolesti i zaštititi se od njih, ali i kako se izliječiti i kome se obratiti za pomoć.

Ovo predavanje nije bilo samo korisno nego i inspirativno. Potaknulo nas je da širimo svijest o važnosti spolnih odnosa u našim životima. Radi se o vrlo intimnom dijelu života u koji ulazimo bez iskustva, zato je važno biti informiran i znati u što se upuštamo te postoje li neki rizici, posljedice ili stvari na koje moramo pripaziti. Prvi spolni odnos često je tema o kojoj je teško razgovarati. Iz tog nam je razloga drago da je Lara došla baš u našu Školu i stvorila atmosferu u kojoj se osjećamo sigurno govoriti o takvim stvarima.

Na kraju samog predavanja dobili smo evaluacijski listić na koji smo mogli upisati pitanje koje nas zanima, ali i izraziti mišljenje o zanimljivosti predavanja.

Novinarska grupa: Kristina Dujmović

Tekst: Gorana Mandarić, 2024.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Plenković u petak dolazi u Gospić

HDZ Ličko senjske županije u petak će u 17 sati u Gospiću u objedinjenoj svečanosti obilježiti 34.godine postojanja. Ličko senjska županija 34.godine je najveći hrvatski

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video