Postavke
kolačića

Učenici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac na terenskoj nastavi na Fortici

Suradnjom Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac i Muzeja Gacke Otočac organizirana je terenska nastava na Fortici – novovjekovnoj utvrdi izgrađenoj iznad starog grada Otočca. Kustos i arheolog Dubravko Grčević s učiteljicama Povijesti učenike je dočekao u holu Škole i podijelio im radne listiće koje su učenici ispunjavali  tijekom terenske nastave.

Fortica je utvrda pravilnog trokutastog oblika, jedna od dvije takve sačuvane u Hrvatskoj. Sagrađena je za potrebe Vojne krajine 1619. godine trudom Senjana i domaćih žitelja, zbog obrane od Osmanlija. Na svakom uglu sagrađena je kula, najveća je na istoku i dvije manje na zapadnoj strani. Okrugle kule međusobno su povezane zidinama debljine od 2 metra i jedini su ostatak renesansnog graditeljstva u Otočcu. Fortica je služila za boravak vojnika, kao spremište za streljivo i barut i kao spremište za hranu, s kuhinjama i spavaonicama.

Kustos Dubravko Grčević nam je ispričao da je prvi zapovjednik Fortice bio Andrija Kolaković, a njezina obrambena funkcija prestaje s ukidanjem Vojne krajine u krajem 19. stoljeća. Početkom 20. stoljeća Fortica se pošumljava. Ljekarnik Častek na privatnom posjedu brežuljka dao je zasaditi češki bor, a nova šuma se lijepo razvijala do Drugoga svjetskog rata, kada su 1941. godine Talijani dali posjeći stabla i tamo smjestili svoju topovsku bitnicu. Nadamo se da je to bila posljednja ratna namjena Fortice i da će se na nju u budućnosti penjati samo učenici, vjernici i turisti. 

Profesorice: Danijela Orešković Gladović i Viktorija Cvitković

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj

Susret partnerskih škola u Senju

Održan je 1. susret tri partnerske škole koje sudjeluju u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole(CDŠ), OŠ S. S. Kranjčevića Senj, OŠ Podolice iz Koprivnice i OŠ

Podijelite sadržaj
Play Video