Postavke
kolačića

Učenici PŠ Jezerane posjetili školsku knjižnicu u Brinju

Povodom Dana hrvatske knjige (22. travnja) i Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) učenici prvog i trećeg razreda naše područne škole u Jezeranama posjetili su školsku knjižnicu u matičnoj školi u Brinju. Učenici su dva školska sata proveli s profesoricom hrvatskoga jezika i knjižničarkom Ines Boras.

                Na samom početku međusobno su se upoznali s knjižničarkom te izmijenili nekoliko rečenica o sebi. Nakon toga su razgovarali što se općenito radi u knjižnici kada su učenici naizmjenice odgovarali na pitanja da se vidi, također, što već znaju. Potom im je knjižničarka objasnila raspored knjižnice: kako je podijeljena, gdje što stoji te im objasnila način pronalaženja i vraćanja knjiga na police. Naglasila im je da je učenicima dopušteno samostalno pronalaženje knjiga, no najprije je potrebno pravilno naučiti način uzimanja i vraćanja knjiga na police. Učenici su s velikom pažnjom slušali te, imajući ulogu knjižničara, uspješno kasnije sami pronalazili i vraćali knjige na police. Upoznali su enciklopedije i čitali neke pojmove iz njih, a na kraju edukativnog dijela sata knjižničarka im je izradila knjižnične iskaznice kako bi mogli sami, ako budu nekad s roditeljima prolazili Brinjem, doći i podići knjigu za čitanje. Knjižničarka im je još objasnila što se radi na izvannastavnoj aktivnosti Mali knjižničari te ih pozvala kada dođu u 5. r. da joj se pridruže na toj izvannastavnoj aktivnosti ako budu zainteresirani.

               Zadnjih dvadesetak minuta slobodnog vremena učenici su skupa s knjižničarkom obišli staru i novu zgradu matične škole te ju bolje upoznali i vidjeli gdje se što nalazi. Neki su se i pozdravili s braćom i sestrama iz viših razreda koji su im se pridružili u obilasku. Napravljene su i fotografije kako bi imali lijepu uspomenu te su razgovarali o sljedećem susretu s knjižničarkom i dolaskom u matičnu školu.

Izvor: Osnovna škola Luke Perkovića Brinje

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video