Udruga poslodavaca u zdravstvu osudila prijetnje i uvrede liječnicima

UDRUGA poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPZH) oštro je osudila nasilne izgrede usmjerene na liječnike i druge zdravstvene djelatnike koji rade svoj posao te provode cijepljenje i druge preventivne aktivnosti vezane za sprječavanje pandemije koronavirusa.

Takve pojavnosti u posljednje vrijeme su, nažalost, sve učestalije. Pri tome, grubo vrijeđanje i verbalni napadi na medicinsko osoblje pokazuju tendenciju eskalacije i širenja s društvenih mreža na stvarnost, izravno ugrožavajući sigurnost zdravstvenih djelatnika u njihovu radnom okruženju, a ponekad čak i u njihovim domovima, upozorili su u priopćenju iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

“Pravo na izražavanje mišljenja ne smije metastazirati u poticanje nasilja”

Odredbama Kaznenog zakona, prisila prema zdravstvenom radniku, kao i primjerice prisila, prijetnja, poticanje na nasilje i mržnju, određeni su kao kaznena djela pa je zato udruga zatražila da nadležna tijela pokrenu odgovarajuće postupke.

Smatraju da pravo na javno izražavanje mišljenja, pa i ono putem prosvjeda, nipošto ne smije metastazirati u poticanje nasilja ili nasilje nad neistomišljenicima, kao i nad bilo kojom društvenom skupinom ili profesijom, pa tako i zdravstvenim djelatnicima.

Kažu i da se zdravstvenim djelatnicima prijeti na razne načine i grubo ih se proziva, samo zato što su dio zdravstvenoga sustava tijekom pandemije bolesti covid-19 te su se, kao takvi, dužni brinuti o tome da hrvatskim građanima, u vrijeme globalne zdravstvene krize, omoguće pristup prevenciji, liječenju i drugim zdravstvenim uslugama, što nesebično i rade.

Podijelite sadržaj