Postavke
kolačića

Usuglašena suradnja Ličko-senjske županije i Sveučilišta u Zagrebu

Župan ličko-senjski Ernest Petry primio je danas i razgovarao s predstavnicima Sveučilišta u Zagrebu s ciljem razmatranja mogućnosti bolje suradnje u razvoju brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Kako je pri tome istaknuto cilj ovoga Projekta je revitalizacija ruralnog prostora Like i kreiranje preduvjeta za unaprjeđenje životnog standarda stanovništva na brdsko planinskom području u RH, s naglaskom na Jadransku Hrvatsku. Župan Petry pri tome nije krio velika očekivanja od realizacije ovoga Projekta.

-Kako smo i u proteklih godinu dana najavljivali, ja i danas govorim da trebamo iskorištavati prirodne resurse i potencijale koje posjeduje Ličko-senjska županija. Zahvaljujem na dolasku prorektoru Sveučilišta u Zagrebu i njegovom timu. Ujedno mogu najaviti i pojačanu suradnju s Veterinarskim, Agronomskim i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom. Ponosan sam što smo već daleko odmakli u pripremi projektne dokumentacije vezane za budući Centar razvoja brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Prema dinamici priprema očekujem da ćemo na prvi dan ovogodišnje manifestacije „Jesen u Lici” potpisati i prve Ugovore o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Sve što će se u sklopu toga kasnije događati imat će snažan poticaj u razvoju gospodarstva, odnosno poljoprivrede, ali i širu i kvalitetniju gastro-ponudu neophodnu za razvoj turizma. Uz razvoj drvne industrije i mljekarstva ovo su segmenti na kojima ćemo bazirati naš gospodarski razvoj.

Ovdje treba spominjati politiku, ali jedino kao ključ prezentacije projekata neophodnih za naš razvoj. Od kada sam postao župan dokazao sam koliko ravnomjerno surađujem sa svim segmentima društva: od Udruga, poduzeća, struke pa do OPG-a i poljoprivrednih proizvođača. Ujedno pronalazimo i nove investitore te tako nastojimo zadržati proizvodnju na ovim prostorima. Uz sve navedeno svakako će se poboljšati demografska slika ovog područja. Svi naši gradovi i općine trenutno su u realizaciji brojnih projekata koji će dodatno pospješiti razvoj Ličko-senjske županije u cjelini, izjavio je župan Ernest Petry.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga istaknuo je da ova ustanova ima sve potrebne kadrove i svakako će pružiti znanstvenu pomoć ovome projektu, u koju će se uključiti nekolicina od 4.500 doktora znanosti. Prilikom formiranja budućeg Centra brdsko-planinskog stočarstva i poljoprivrede svakako će biti neophodna stručna pomoć nekoliko desetaka stručnjaka i eksperata.

Dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Ivica Kisić uvjeren je kako se dobri rezultati ne postižu preko noći te naglasio da će uz potporu i suradnju s Ličko-senjskom županijom uspjeti u osmišljavanju i provedbi ovoga projekta. Na terenu od Gospića, Otočca i cijele Like pa do područja Senja i Novalje.

Današnjem sastanku su bili nazočni uzgajivači autohtonih ličkih pasmina kako bi iz prve ruke doznali nove detalje ovoga hvale vrijednog i za županiju iznimno bitnog projekta.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video