Usvojen rekordan proračun grada Gospića, težak je čak 160 milijuna kuna

Grad Gospić ima Proračun za 2022.godinu. Najveći u povjesti grada. Težak je čak 160 milijujna kuna. Tim povodom građanima Gospića obratio se prvi čovjek grada Karlo Starčević.

Poštovani sugrađani,

Grad Gospić je na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošle srijede usvojio Proračun za 2022. godinu i to u rekordnom iznosu od 160 milijuna kuna. Kao čelni čovjek grada zahvaljujem svim vijećnicima koji su podržali gradski proračun kojeg smo pripremali u vrlo teškim uvjetima, poglavito financijskim, obzirom da je korona kriza negativno utjecala na mnoge gospodarske i ekonomske pokazatelje.

Grad Gospić je u 2021. godini imao umanjeni prihod od 4.582.012,42 kuna zahvaljujući odlukama nacionalne vlasti, a u 2022. godini zbog poreznih olakšica koje država uvodi očekujemo novo smanjenje poreznih prihoda u iznosu od 4 milijuna kuna.

Zahvaljujući pametnim odabirom projekata financiranih iz europskih fondova gradski proračun za 2022. godinu iznosi 160 milijuna kuna, što je najviši iznos proračuna u povijesti Gospića. Vidljivo je da i u ovim teškim vremenima imamo razvojni proračun kojim izgrađujemo infrastrukturu Grada i stvaramo uvjete za kvalitetan razvoj poduzetništva.

Moram reći da je pred nama vrlo zahtjevno i izazovno razdoblje zbog vladinih odluka na nacionalnoj razini, postojeće krize uzrokovane epidemijom COVID-19, inflacijom, ali i usporenim povratom EU sredstava za realizirane projekte koje smo vlastitim sredstvima u potpunosti platili.

Unatoč tome u 2022. godini zadržat ćemo sve komunalne i društveno-socijalne programe kako bi održali postojeći standard i istu razinu kvalitete usluga koje pružamo našim građanima.

Kako sam uvijek do sada transparentno i otvoreno govorio o situaciji u Gradu tako ću i sada otvoreno i nedvosmisleno reći da su prethodne dvije godine pandemije ostavile velikoga  traga na svim segmentima našeg društva pa i na proračunu. 

Kao što smo pravodobno reagirali početkom korona krize u Hrvatskoj i cijelom svijetu uvođenjem potpora našim gospodarstvenicima s ciljem očuvanja radnih mjesta, tako ćemo odgovoriti i na sve izazove koji će uslijediti.

Neke udruge i ustanove koje djeluju u sportskom, kulturnom i društvenom životu našeg grada, a korisnici su proračunskih sredstava, morat će se prilagoditi novonastaloj situaciji i kreirati svoje programe i aktivnosti u skladu s financijskom situacijom u kojoj se trenutno nalazimo.

Ipak, siguran sam da ćemo prevladati teška vremena te da ćemo provesti planirane  projekte poput aglomeracije, izgradnje infrastrukture za širokopojasni internet, izgradnje reciklažnog dvorišta i izgradnje novog odjela dječjeg vrtića.

Svi zajedno moramo dati svoj obol kako bi spremno dočekali naredno razdoblje i kako bi što lakše prebrodili ovu krizu, istaknuo je Karlo Starčević gradonačelnik Gospića.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video