Postavke
kolačića

Uzgoj malina u Brinju

Malina se uzgaja diljem svijeta, a glavni proizvođač je Rusija s proizvodnjom od 174 tisuće tona godišnje. Ime idaeus potječe od imena planine Ida na Kreti. Postoji grčki mit prema kojem je Zeusu malina spasila život kad je bio dijete jer ga je njegova majka sakrila iza grmlja maline zbog toga što ga je tadašnji vrhovni bog Kron, njegov otac htio ubiti. Rimljani su proširili uzgoj malina u Europi. U srednjem vijeku malina se počela koristiti u medicinske svrhe.

Zoran Rajačić iz Lučana pokraj Brinja počeo se baviti uzgojem malina prije šest godina. Svakodnevno ga s velikim entuzijazmom možete vidjeti u malinjaku. Maline mu jako dobro uspijevaju i proizvodnja je odlična. Njegove maline otkupljuju trgovački centri Plodine, Kaufland, Interspar. Zoran je ove godine iz Poljske kupio četiri tisuća novih sadnica koje su već počele davati pupove i listove. Iako je početnik u proizvodnji za kratko vrijeme je savladao sve neophodne korake za pravilan uzgoj malina.
Malina kao voćna kultura ima cijeli niz prednosti. Jedna od ključnih je brzi ulazak u puni rod, što je ujedno i generalno prednost prilikom sadnje bobičastog voća. S obzirom na to da se radi o višerodnim sortama berba će trajati sve do sredine listopada, što predstavlja još jednu prednost, budući da se tržištu može ponuditi svježi proizvod dulje vremena.


Maline ekološki uzgaja, zbog sve prisutnijeg zagađenja u okružju, nasade malinjaka posadio je u čistoj prirodi. Zoran je svijetli primjer i potvrda kako se promišljanjima dolazi do finalnih proizvoda koji omogućuju širenje gastroponude, ali i do financijskih efekata. Postavljena je drenaža u slučaju obilnih padalina, a sustav navodnjavanja kap po kap je u funkciji.

Danas je sve više kuća u kojima domaćice razvijaju kore za pitu savijaču ili baklavu po starinskim receptima, a džem od malina je idealan za starinske pite. Malina je izuzetno cijenjena biljka, zbog okusa, neodoljivog ukusa i mirisa, ali i ljekovitih svojstava.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Uskrs na Rivijeri Crikvenica

Opušten ambijent uz more, toplo proljetno sunce, neodoljivi mirisi i boje prirode koja se budi, ugodno društvo i dašak tradicije formula su za sjajan provod. 30.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video