Veličanstveni povratak Nikole Tesle u Gospić

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je danas velebnoj svečanosti povratka spomenika Nikoli Tesli i uređenju novog Trga Nikole Tesle u Gospiću.

U prigodi povratka spomenika koji se čekao 30 godina ministrica je istaknula kako se ovakvim činom na simboličan način najveći hrvatski inovator, svestrani znanstvenik, kozmopolit Nikola Tesla vraća kući, u zavičaj svojega djetinjstva. Dodala je kako povratak spomenika koji je bio devastiran svjedoči pobjedi kulture jer ćemo se uvijek protiviti svakom rušenju i zagovarati obnovu života, na što nas je zadužila i Teslina ostavština i naslijeđe umjetnika inovacije koji je čovječanstvu podario budućnost i noć pretvorio u dan, kako se poetski opisuju njegovi izumi.

Ministrica je izrazila uvjerenje kako će Teslina postignuća i život ostati trajni poticaj mladima da ulažu u obrazovanje i ne odustaju od svojih snova. Podsjetivši kako su aktivnosti vezane uz povratak Kršinićeve skulpture počele za vrijeme mandata ministra Bože Biškupića još 2006. godine, dodala kako je Ministarstvo kulture i medija zajedno s Gradom Gospićem sudjelovalo u realizaciji ovog projekta.

Uz ministricu okupljenima su se obratili gradonačelnik Gospića Karlo Starčević i ravnateljica Muzeja Like Gospić (MC Nikola Tesla) dr. sc. Tatjana Kolak. Karlo Starčević gradonačelnik Gospića rekao je kako u stotinu godina rodi se čovjek koji nadilazi vrijeme u kojem stvara, koji ostavlja značajan trag svojim epohalnim djelima i koji je promijenio svijet. Nikola Tesla je čovjek tisućljeća i bez njegovih doprinosa ne bi imali svijet kakav poznajemo. Mi Gospićani smo iznimno ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada nama. Danas, čak 78 godina nakon njegove smrti brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova postignuća. Osjećam ponos što je baš u mom mandatu dovršen ovaj projekt izgradnje trga najvećem znanstveniku u povijesti te se posebno zahvaljujem Ministrici Kulture i medija. Želim naglasiti kako idemo i dalje te planiramo realizirati projekt proširenja Memorijalnog centra Nikola Tesla kroz uspostavu kampusa Nikole Tesle koji će promovirati njegovo ime u funkciji razvoja znanosti. Hvala svima koji dijelite s nama radost povratka spomenika u Gospić i radost izgradnje novog Teslinog trga.“ istaknuo je između ostalog gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Ceremonija svečanog povrataka Nikole Tesle svome Gospiću trajala je jedan sat, bila je na razini Tesle, što je privuklo brojne medije, a veličanstveni povratak Nikole Tesle prenosila je i nacionalna televizija.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video