Veliki uspjeh ličkog lovstva: Joso Vrkljan treći lovac u državi

U Novom Vinodolskom i Ravnoj Gori održano je državno prvenstvo Hrvatskog lovačkog saveza u lovnoj kinologiji. Lovački savez Ličko-senjske županije u lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ predstavljao je lovac kinolog Joso Vrkljan iz Gospića, član lovačkog društva „Tetrijeb“ Pazarište. Joso je lovio sa svojim lovačkim pomoćnikom, psom pasmine epanjel bretonom imena „Titi-Šnicka“ i zauzeo pojedinačno visoko, visoko treće mjesto u državi.

Lovnokinološki kup „Sveti Hubert“ je takmičenje u kojemu se ocjenjuje lovac u lovu i rad njegovoga pomoćnika lovačkog psa. U lovnokinološkom kupu „Sveti Hubert“ lovac lovi sa svojim lovačkim psom pernatu divljač (uglavnom fazana). Lovnokinološki suci idu iza lovca i ocjenjuju rad i ponašanje lovca i psa, a osim pozitivnih bodova mogu lovcu dodijeliti i negativne bodove. Tijekom natjecanja lovac pokazuju poznavanje lovačke vještine, poštivanje važećih zakonskih odredbi, opreznost u rukovanju oružjem, spremnost u praktičnom lovu te korištenju pasa ptičara, odnosno španijela u lovu. Organizator uvijek nastoji svakom natjecatelju osigurati podjednake uvjete na terenu, odnosno svakome lovcu se postavljaju dva fazana u dodijeljeni teren.

Kod lovca koji može osvojiti najviše 70 bodova ocjenjuje se njegova sigurnost i vještina u lovu, njegova lovačka obrazovanost i točnost te sportski duh lovca. Od psa koji na ovome natjecanju lovi s lovcem i može osvojiti najviše 30 bodova ocjenjuju se aspekti prirođenih osobina i aspekti obuke psa, odnosno stupanj uvježbanosti u praktičnom lovu. Samo takmičenje organizirano je tako da su lovci  raspoređeni u baterije i svaki lovac lovi sa svojim lovačkim psom turnus od 20 minuta (baterije broje najmanje 6 do najviše 11 natjecatelja).

Titi – Šnicka odličan pomoćnik

Pobjednik svake baterije ide u baraž i lovi sa svojim psom turnus od 15 minuta. U baražu se sudi prema istim kriterijima kao i redovnom turnus. Na kraju, u baražu se dobije prvak države, viceprvak države i treći lovac u državi.

Uspjeh Jose Vrkljana i njegova lovačkog pomoćnika „Titi-Šnicke“ time je veći što u njegovom matičnom lovačkom društvu, kao i u većini lovišta Lovačkog saveza Ličko-senjske županije ne obitava fazanska divljač.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Kruščica u milijun boja

Za mnoge jesen je najljepše godišnje doba, jer priroda igra igru sa milijunima boja. I jezero Kruščica je u milijun boja, priroda uz vodu je

Podijelite sadržaj

Aeroklub Otočac – postani pilot!

Želite saznati kako postati pilot? Ako Vas zanima tema povijest zrakoplovstva i ako želite probati letjeti na simulatoru leta, posjetite 25.11.2023. godine prostorije Gackog pučkog

Podijelite sadržaj
Play Video