Postavke
kolačića

Volite li povijesne teme, imamo preporuku za vas!

Knjiga Težina tinte je roman u kojem se radnja kroz poglavlja isprepliće u dva različita vremenska razdoblja, u 17. i 21. stoljeće. 

Povjesničarka Helen i student poslijediplomskog studija povijesti Aarona Levyja istražuju predmete otkrivene u privatnoj kući. U zidu su pohranjeni spisi iz 17.st.

Sadržaj u njima ispisan je željeznom tintom koja otežava razumijevanje teksta no vještina iščitavanja kojom Helen barata na polju paleografije (znanosti koja se bavi dešifriranjem povijesnih dokumenata napisanih u rukopisu) otkriva da je riječ o rabinu “Alefu” koji je s grupom Židova, imigriranih iz Portugala u Amsterdam u 16. st., doselio u London. Bilo je to za vrijeme Olivera Cromwela (1599. – 1658.), puritanca i gorljivog protivnika kralja, koji mu je omogućio osnivanje židovskih škola. Rojalisti su mu to zamjerili jer je postojala teorija po kojoj su Karla I. ubili upravo ovi amsterdamski Židovi. 

Obitelj HaLevy, kojoj je kuća pripadala, bili su potomci ovih Židova doseljeni u London oko 1620. godine. Grad je tada bio omeđen zidinama, a predgrađe Richmond, gdje se kuća nalazila, bilo je selo, udaljeno pola sata putovanja kočijom i sat vremena plovidbe Temzom. 
 

Isprepletena je to priča o dvjema ženama iznimnog intelekta: Ester Velasquez, iseljenici iz Amsterdama kojoj je dopušteno pisati za slijepog rabina netom prije no što je grad poharala kuga, i Helen Watt, boležljivoj povjesničarki koja voli židovsku povijest.

Knjiga Težina tinte otkriva do sada nepoznate dijelove engleske povijesti u književnoj formi romana. Iako opsežan i detaljan u opisima ipak čitatelja cijelo vrijeme drži napetim a događaji opisani u njemu u svakom su poglavlju zanimljivi. 

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video