VRIJEDNO : LAG LIKA osigurao 2 milijuna eura za financiranje projekata

Lokalna akcijska grupa (LAG) LIKA ostvarila je velik uspjeh ugovarajući novih 1.890.602,35 eura za financiranje projekata u Lici. Ovaj uspjeh dolazi kao nastavak uspješne provedbe Lokalne razvojne strategije (LRS) za razdoblje 2014. – 2020., te je sredstva osigurala za novo razdoblje od 2023. do 2027. godine.

V.d. voditeljice Maria Ćaćić i stručna suradnica za pripremu i provedbu projekata Mateja Vašarević, nakon povratka iz Zagreba, donijele su vijest o dodijeljenim sredstvima koja će biti usmjerena ka ostvarivanju ciljeva održivog, pametnog i uključivog razvoja regije.

Tijekom prethodnog programskog razdoblja, LAG LIKA je uspješno raspisao i proveo sedam natječaja u sklopu kojih je 54 korisnika s područja LAG-a LIKA dobilo ukupno 1.631.814,98 eura za svoje projekte. Većina sredstava bila je usmjerena na razvoj poljoprivrede i agroturizma, dok je značajan dio također bio namijenjen razvoju lokalnih usluga i infrastrukture za ruralno stanovništvo.

Osim toga, kroz mjere poput “Potpore mladim poljoprivrednicima” i “Razvoja nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području”, ostvareno je samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta, što je posebno važno u kontekstu smanjenja ruralne depopulacije i poboljšanja kvalitete života u regiji.

U novom programskom razdoblju, LAG LIKA planira nastaviti s poticanjem i podržavanjem projekata koji će pridonijeti stvaranju globalno prepoznatljive destinacije, usklađujući gospodarski, okolišni i društveno-socijalni razvoj s tradicijskim vrijednostima i bogatom prirodnom i kulturnom baštinom regije.

Definirane su tri glavne intervencije u novoj LRS: ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području, te ulaganja u razvoj ruralne infrastrukture i temeljnih lokalnih usluga, koje se planiraju započeti već u prvoj polovici 2024. godine. Ovaj projekt predstavlja značajan korak u razvoju Like i njene zajednice, nudeći obećavajuću budućnost za regiju.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video