VRIJEDNO Promocija knjige o Velebitskom ustanku

Pod naslovom „Velebitski ustanak-zbornik radova”, sinoć je u prostorijama KIC-a u Gospiću predstavljena nova knjiga o ovom povijesnom događaju. Na početku promocije članovi KUD-a “Degenija” izveli su pjesmu „Vila Velebita”. O knjizi su u uvodnoj dijelu govorili župan ličko-senjski Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević. Starčević se zahvalio svima koji su pokrenuli ideju o obilježavanju Velebitskog ustanka, posebno preminulom Miroslavu Petryju.

Župan Petry također je pohvalio realizaciju ove knjige i naglasio ponos što je prva iskra otpora protiv hegemonije Kraljevine Jugoslavije bila u Lici.

– Prošle godine obilježili smo 90. obljetnicu Velebitskog ustanka. Bila je to iskra koja će pokazati nastojanja hrvatskoga naroda da je dosta tortura i mučenja po kazamatima, a poslije i svega što se dešavalo u komunističkoj Jugoslaviji. Kroz našu povijest bilo je puno stradalnika koji su ubijeni kao žrtve post-komunističkog ili komunističkog vala zločina.

Zato s ponosom mogu reći da ćemo i dalje pronositi sjećanja na krv i mučenja naših didova koji su ginuli za hrvatsku državu. U ovoj godini bilježimo 30.-tu obljetnicu osnutka Ličko-senjske županije, 530.-tu godišnjicu Krbavske bitke i 30 godina od operacije Medački džep, kada su Hrvatska vojska i policija oslobodili dijelove grada Gospića. Ove godine obilježavamo značajan jubilej, 200 godina od rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića.

Kao sinovi Velebita ponosni smo na sve naše pretke i zato zahvaljujem urednicima ove knjige što su stvorili ovako reprezentativno djelo kako bismo istinom svjedočili o našoj burnoj i ponosnoj povijesti. Na ovaj način konačno će se zatomiti situacija bivše vlasti koja je Hrvatskoj davala nametnuti velikosrpski smjer, rekao je župan Petry i pri tome naveo brojne nove investicije koje će poboljšati gospodarstvo i demografsku sliku Ličko-senjske županije.

Knjigu su predstavili urednici Ante Bežen i Ivan Brlić, dok je njihov rad posebno pohvalio ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Željko Holjevac.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Popularni Vigor u petak u Karlobagu

Povodom 30.godina općine Karlobag 03.prosinca koncert će u Karlobagu održati jedan od najpopularnijih glazbenih sastava grupa Vigor. Općina Karlobag tako sve želi počastiti koncertom. Podijelite

Podijelite sadržaj

Doboš torta

Doboš torta, poznatija kao dobošica, tradicionalno se pravi za velike svečanosti i blagdane. Recept je star više od 150 godina, a priprema se od ranih

Podijelite sadržaj
Play Video