Zadivljeni ljepotama Like

U iščekivanju proljeća, vrijeme je da isplaniramo prekrasne izlete u prirodu, koje će nas napuniti energijom i dobrim raspoloženjem Lika je svakako jedna od najpoželjnijih destinacija kad je riječ o prirodi i uživanju na svježem zraku, a mi smo složili jedan sasvim divan plan. Od kušanja sireva i uživanja u pogledu na razigrane medvjediće, do nevjerojatnog pogleda na kvarnerske otoke i svu ljepotu rijeke Gacke, ovo su mjesta koja će vikend izlet učiniti savršenim Lika nerijetko slovi za jednu od najsurovijih regija Hrvatske, no netaknuta priroda, čist i svjež planinski zrak, raznolikost krajolika i brojni zaštićeni prirodni objekti i lokaliteti samo su neki od razloga zašto bi češće trebala biti dio naših planova za izlete i putovanja. Kraj je ovo brojnih prirodnih bogatstava i ljepota i zanimljive povijesti o kojoj mnogi ne znaju dovoljno. Spomenimo na primjer da su upravo ovdje, u Kosinju, Frankopani osnovali prvu tiskaru ne samo u Hrvatskoj, nego i jugoistočnoj Europi uopće, a u kojoj se 1483. tiskao  glagoljski misal, naša najstarija knjiga.

Nešto je poznatija činjenica da je u Smiljanu rođen Nikola Tesla, a zanimljivo je i to da se čak  2368 km2 ili 58% površine svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj nalazi upravo u ovom kraju. Iako se mjesta koja vrijedi posjetiti u Lici nalazi previše da bismo ih sve spomenuli, izdvojili smo četiri odlične ideje. Ovo selo sastavljeno od četrnaest zaselaka raštrkanih diljem Krasnarske doline nalazi se unutar Parka prirode Velebit, a što znači da, u kojem se god smjeru okrenuli, iz njega pucaju predivni pogledi na okolne planine i netaknutu prirodu. Ovdje se nalazi najstarija šumarija u Hrvatskoj osnovana još davne 1765. pa je prikladno spomenuti da je zgodno posjetiti Šumarski muzej i Šumarsku kuću kao glavne turističke točke.

Gurmanima će posebno zanimljiva biti posjeta sirani obitelji Tomaić iza kojih je više od 50 godina tradicije u prozvodnji sira, a u kojoj se može degustirati vrhunske sireve uz kvalitetna vina.Nedaleko Krasnog i Otočca, u uskoj se velebitskoj uvali smjestilo utočište za mlade medvjede koje pruža sklonište za medvjeđe siročiće. Budući da medvjedi miruju tijekom zime, posjetiti ih se može tijekom proljeća, ljeta i jeseni, a po dolasku se najbolje javiti u Volontersku postaju gdje će netko od volontera posjetitelje provesti kroz utočište i informirati o svemu što žele znati. Osim pogleda na razigrane medvjediće i odrasle medvjede, smjestio se tu i vidikovac s predivnim pogledom, a iako je posjet utočištu besplatan, preporuča se dobrovoljna donacija budući se projekt iz njih financira.  Svi željni punokrvne planinarske avanture trebali bi se uputiti na putovanje planinarskim stazama Sjevernog Velebita. Na 1594 metara nadmorske visine nalazi se naša najstarija visinska meteorološka postaja pokraj koje se smjestio i istoimeni Planinarski dom s 28 ležaja, izgrađen na temeljima nekadašnje Krajačeve kuće, a s nekog od vrhova poput Velikog Zavižana, Vučjaka, Balinovca ili Kose pružaju se uvjerljivo najspektakularniji pogledi na kvarnerske otoke s jedne, i Liku s druge strane.   Nekada, dok se u blizini Otočca tok Gacke račvao u dva rukavca, južni rukavac u Švici tvorio je dva jezera međusobno povezana slapom visokim 50 metara, a zbog čega su ovo područje zvali i ‘Malim Plitvicama’. Ovdje danas rastu mnoge rijetke i zaštićene biljke, a područje je poznato i po brojnim ptičjim i ribljim vrstama među kojima je gacka pastrva poznata među ribičima diljem svijeta. Treća najdulja ponornica svijeta na ovom području broji mnoge izvore, a najpoznatija su Tonković vrilo, Klanac i Majerovo vrilo, svako posebno, prekrasno i pitoreskno na svoj način. Osim što se ovdje može uživati u pikniku s pogledom na Gacku i stare mlinice, posebno je uzbudljivo iskustvo istraživanja ovog kraja u prozirnim kajacima koje je potrebno rezervirati unaprijed.

miss7.24sata. Mia Elliott

Podijelite sadržaj
Play Video

Danas je pravoslavni Uskrs – Vaskrs

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs – Vaskrs, najveći hrišćanski blagdan kojim se slavi vaskrsenje Isusa Hrista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere. Proslavi

Podijelite sadržaj
Play Video