Postavke
kolačića

Započeli pripremni radovi na uređenju zgrade “sindikata” u Gospiću

Sredinom 2023. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, dodijelio je na korištenje Ličko-senjskoj županiji zgradu “sindikata” u Gospiću, sagrađenoj na kčbr. 2751, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske, a istu je u ime Županije preuzeo  preuzeo ličko-senjski župan Ernest Petry. 

Dana 2. svibnja 2024. godine, zaključen je Ugovor s izvođačem radova, vezano za pripremne radove čišćenja objekta unutarnjeg dijela zgrade i uređenja okoliša, a sve kako bi se osigurala sigurnost prolaznika te zaštitilo kulturno dobro od daljnjeg propadanja, na koji način bi se ujedno i poboljšala vizura grada s obzirom na to da se zgrada nalazi u strogoj gradskoj jezgri.

Vrijednost pripremnih radova iznosi 41.000 eura. Predmetni radovi su tek početak iznimno zahtjevnog postupka obnove zgrade te će se u daljnjoj suradnji između Ličko-senjske županije s ministarstvima odnosno s Vladom Republike Hrvatske i ova zgrada privesti namjeni, a ujedno će se uljepšati i gradska vizura stroge gradske jezgre Gospića.

Izuzev gore navedenih pripremnih radova čišćenja objekta i uređenja okoliša, paralelno se provodi i projekt izrade projektne dokumentacije za  sanaciju zgrade u ukupnoj vrijednosti od 32.500 eura, kao i prethodni istraživački radovi u ukupnoj vrijednosti od 27.500 eura jer se radi o zgradi koja je pod zaštitom i nalazi se u kulturnoj jezgri grada.

Kako bi se zgrada privela namjeni od strane Ministarstva kulture i medija je temeljem alokacije na Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima odobren iznos od 50.000 eura.

Podijelite sadržaj
Play Video

Dječji ljetni kamp na otoku Prviću

Danas je ekipa osnovnoškolaca otputovala na otok Prvić. Ljetni kamp započeo je Svetom misom u 11:00 sati u Župi Presvetog Trojstva Otočac. Nakon mise uslijedilo

Podijelite sadržaj

Jurjevo – biser u moru

Sveti Juraj ili Jurjevo, malo je mjesto koje administrativno pripada Senju, nalazi se 9 kilometara južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Glavne gospodarske grane

Podijelite sadržaj
Play Video