Zašto se 31. prosinca naziva Silvestrovo?

Posljednji dan u godini, 31. prosinca, naziva se Stara godina, ili Silvestrovo, budući da je riječ o spomendanu svetom Silvestru I.

Riječ je o 33. papi nakon sv. Petra,  koji je bio na funkciji pape od 31. siječnja 314. do 31. prosinca 335. godine. Povjesnice kažu da je za njegovog pontifikata vladao rimski car Konstantin I. Veliki, koji je 313. godine donio Milanski edikt i neposredno pred Silvestrov pontifikat objavio da kršćanstvo postaje slobodna religija.

Time su državne vlasti u Rimu napokon prestale proganjati kršćane, što je bio veliki preokret za kršćanstvo. Pun zasluga za Crkvu umro je sveti papa Silvestar 31. prosinca 335. Njegove relikvije se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu.

Iako se danas češće čuje naziv ‘Stara godina’, valja istaknuti da je naziv prema papi Silvestru I. nerijetko korišten u raznim zemljama Europe. Tako se, primjerice, varijanta Silvestrovog imena za 31. prosinca može čuti u Austriji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Lihtenštajnu, Luksemburgu, Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj i Sloveniji.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

OKO KAMERE Liječnička kavica !

U Rijeci je danas otvorena nova bolnica za majku i dijete, dom s 224 kreveta bit će na ponos svih Riječana. Svečano otvaranje okupilo je

Podijelite sadržaj

Dan crvenih haljina u Crikvenici

Prvog petka u veljači se obilježava Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Prva

Podijelite sadržaj
Play Video