Postavke
kolačića

Završilo nikad bogatije Lovinačko ljeto

Završio je bogat program Lovinačko ljeto 2023. Obuhvaćalo je 12 programa namijenjenih svim uzrastima, a nastalo je kao ideja Kulturno informativnog centra Lovinac da se pospješi kvaliteta života kako onih mlađih tako i onih starijih te da se upotpuni njihovo slobodno vrijeme kroz ljetni period.

Program je započeo radionicom keramike koja je bila podijeljena u dva susreta. Prvi susret obuhvaćao je izradu keramike na kojoj je 12 polaznika učilo tehnike izrade šalica, vaza, stalaka za sapun i sl. te na koji način modelirati iste. Drugi susret održan je 08.08.23. te su polaznice svoje radove ukrašavale, iscrtavale i točkale kako bi došle do finalnog rezultata i krajnjeg proizvoda. Radionice su održane pod vodstvom gospodina Gorana Blaževića te nam je bilo izuzetno zadovoljstvo ugostiti ga u našem Kulturno informativnom centru. Više o liku i djelu g. Gorana Blaževića možete pogledati na njegovoj Facebook stranici https://www.facebook.com/gogorukotvorine/?locale=hr_HR .

Eko-radionicu oslikavanja platnenih torbi održala je udruga Eko-Zadar. Osim oslikavanja platnenih torbi djeca su imala priliku i naučiti ponešto o očuvanju okoliša. U interaktivnoj prezentaciji koju su održale voditeljice radionice djeca su dala svoje mišljenje i stav o tome kako očuvati okoliš. I veliki i mali su si dali mašti na volju i oslikali zanimljive detalje na svoje platnene torbe koje su ponijeli sa sobom kući. Nadamo se da će poslužiti svrsi, a voditeljicama iz https://www.facebook.com/EkoZadar/?locale=hr_HR jedno veliko hvala na odvojenom vremenu i dolasku u našu Općinu. [Program sufinanciran od strane Ličko-senjske županije]

Radionicu filcanja vune održala je gđa. Božicom Jurkić iz udruge „Vilin dol“ iz Gračaca. Djeca, ali i odrasi su na radionici filcali cvijeće od vune i učila o drevnoj tehnologiji ovoga načina rada s vunom, sasvim prirodnim materijalom. Zahvaljujemo se gđi. Božici Jurkić na izdvojenom vremenu i dolasku da našu djecu nauči novim i poučnim stvarima.Više o radu i djelu udruge možete pogledati na linku https://www.facebook.com/profile.php?id=100064762504125 . Nakon radionice održana je kino večer u kojoj je prikazan film redateljice Čejen Černić „Uzbuna na zelenom vrhu“ koji je snimljen prema istoimenom romanu Ivana Kušana.

Na poziv da održi predstavljanje svoje knjige prof. Ana Lemić, koja je ujedno i naša počasna građanka, rado se odazvala. Knjiga „Sela i stanovi na Velebitu; Svjedočanstva života od nastanka do nestanka. II dopunjeno izdanje“ na čak 848 stranica sa preko 2000 fotografija opisuje oko 550 velebitskih sela, zaselaka i sezonskih stanova na Velebitu. Više od dva desetljeća obilazila je napuštena, zaboravljena i obrasla sela ili ono što je od njih ostalo, fotografirala ih, razgovarala s rijetkim mještanima i zadužila sve koji Velebit vole i poštuju ga ovim neprocjenjivim dokumentom, svjedočanstvom i spomenikom životu kakav se na Velebit više nikada neće vratiti. Cijela dvorana pozorno je slušala riječi ove autorice, a nakon predavanja svi su požurili kupiti knjigu koju je profesorica za njih i potpisala. Zahvaljujemo se i Lovačkom Društvu Cvituša koja je za čitaonicu Kulturno informativnog centra Lovinac osigurala dva primjerka knjige.

HKUD “VRILO” Lovinac, sekcija Pilići zabavljali su prepunu dvoranu Kulturno informativnog centra Lovinac. Sa svojom voditeljicom Olgom Jurjević mališani su pripremili program ispunjen pjesmom, plesom i glumačkom izvedbom. Ovaj nastup je tek jedna mala stepenica ka onome što ih čeka u budućnosti. Želimo im puno uspjeha i sreće u daljnjim nastupima. Nakon nastupa održan je Mini Disco pod vodstvom gđe. Zrinke Dermit u kojem su se uz pregršt zabave održale i glazbene stolice čiju su prvu nagradu osigurale Cerovačke špilje .

Srijeda, 02.08.23. bila je predbilježena za dječji dan u kojem je održana rekreativna radionica „Kostur Siniša i trenerica Jelena“ pod vodstvom gđe. Jelene Skender, magistre kineziologije. Trenerica Jelena je sa svojim pomoćnikom Sinišom na poučan i zabavan način djeci pobliže objasnila važnost vježbanja i rekreacije. Osmislila je zabavan i interaktivan poligon u kojem je svako dijete imalo priliku pokazati što zna i za koliko brzo može proći poligon dok su ga druga djeca bodrila iz sveg glasa. Svi za jednoga, jedan za sve! Ali tu nije bio kraj priče. Nakon odrađenog poligona svako dijete je dobilo slatku medalju koju su ponosno pokazali jedni drugima i koju su uvelike zaslužili. Veliko hvala trenerici Jelena Skender i njenom vjernom pomoćniku Siniši što su za naše lovinačke mališane izdvojili vrijeme i podučili ih nečem novom Vježbaonica Nakon reda rekreiranja išao je red relaksiranja. U maloj dvorani KIC-a Lovinac održana je Kino večer za koju je zaslužno Lovačko društvo Cvituša i u kojem je prikazan crtani film „Kućni ljubimci na tajnom zadatku“. Hvala još jednom svima što su uljepšali Dječji dan našim mališanima.

Uoči Dana općine održan je Malonogomenti turnir na koji se prijavilo devet ekipa. Pobjedu su odnijeli „Penzići“. Odmah iza njih je bila ekipa „Prikidači“, dok je treće mjesto osigurao tim „Bilaj“. Kako naše ekipe ne bi ostale žedne, za vodu se pobrinula puniona Sveti Rok. Hvala svima što su se odazvali na turnir i pokazali svoje umijeće u igri.

Program obilježavanja Dana Općine Lovinac započeo je Svetom misom u crkvi Svetog Mihovila u Lovincu koju je predvodio župni kapelan fra Marko Đerek, nakon koje su ispred biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Lovincu izaslanstva Općine Lovinac, Ličko-senjske županije i PU ličko senjske zapalila svijeće i položila vijence.

Potom je u velikoj dvorani KIC-a u Lovincu održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Lovinac na kojoj su se uz predsjednika Općinskog vijeća Josipa Vrkljana prigodnim riječima obratili načelnik Općine Ivan Miletić, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i glavni konzervator u ministarstvu kulture i medija Davor Trupković. Tijekom svečane sjednice uručena je ovogodišnja nagrada Općine Lovinac, koja je dodijeljena poduzeću Agrovelebit d.o.o., koju je preuzeo direktor Nikola Vidaković, a ista je dodijeljena za uspješan desetogodišnji rad poduzeća koje bilježi sve bolje poslovne rezultate.

Po završetku svečane sjednice blagoslovljen je i otvoren novouređeni prostor u potkrovlju zgrade KIC-a u Lovincu, a isti je uređen uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija. U novouređenom prostoru su stvoreni uvjeti za otvaranje novih kulturnih sadržaja u sklopu Doma kulture u Lovincu.

Svečanu sjednicu glazbenim nastupom obogatio je glazbeni sastav Vis Svijetlo, dok je tijekom večeri okupljene stanovnike i goste Lovinca zabavljao glazbeni sastav Vista iz Zadra do kasno u noć.

Ljetnim kvizom znanja završio se program Lovinačkog ljeta 2023.. Ukupno se prijavilo 12 ekipa, ali nagrada je bilo samo za prvih troje. Sponzori kviza bili su Likabike sa nagradom vožnje quadom, Villa Dijana Gračac sa večerom za dvoje te Cerovačke špilje sa bogatim poklon paketom.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Sretan Uskrs želi Grad Senj

Svim sugrađankama i sugrađanima grada Senja, kao i svim ljudima dobre volje čestitamo Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Neka Vam blagdanski dani budu ispunjeni mirom, blagostanjem

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video