Zaživio projekt PRŠI vrijedan 100 milijuna kuna, to je projekt budućnosti

Danas je veliki dan za gradove Gospić, Otočac i općinu Plitvička jezera počela je realizacija mega projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu. Projekt budućnosti ukupne je vrijednosti 98 milijuna kuna. Realizacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like uskoro će imati pristup internetskoj mreži velike brzine.

Projekt koji je započeo u srpnju 2017. godine obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije.

Jedan je ovo od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću ikada i Gospić je ujedno prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu projekta.

Danas je u uredu gradonačelnika potpisan Ugovor o projektiranju i građenju širokopojasne mreže u NGA bijelim područjima Gradova Gospića i Otočca i Općine Plitvička Jezera s izvođačem radova, tvrtkom UNIS Telekomunikacije d.d. iz Mostara, a ukupna vrijednost  radova iznosi 84.490.125,00 kn s PDV-om.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević je kazao kako ovim iznimno važnim projektom praktički dobivamo „suvremenu autocestu“ u informacijskoj tehnologiji i na ovaj način postajemo meka za investitore na području Grada Gospića, ali i Ličko-senjske županije. Ovom prigodom zahvalio je i kolegama iz Otočca, tadašnjem gradonačelniku Stjepanu Kostelcu i Goranu Bukovcu, ali i kolegi Anti Kovaču, načelniku Općine Plitvička Jezera koji je zdušno prihvatio ovaj projekt.

Prisutnima se obratio i direktor tvrtke UNIS Telekomunikacije d.d. iz Mostara Damir Bule. –Ovo je projekt koji se razvija u područjima koja nisu komercijalno zanimljiva za telekom operatere, isto tako ovo će biti zahtjevan projekt  s obzirom na veliko područje koje obuhvaća, morat ćemo naći najbolje rješenje da svaki stanovnik dobije priliku pristupa brzom internetu. – kazao je Damir Bule naglasivši pri tom kako s radovima praktički mogu krenuti već sutra, a očekivani dovršetak radova je kraj 2023. godine.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Najljepša učionica u Hrvatskoj!

Učenici zagrebačke škole i njihovoj učiteljica dosadila je bijela boja. Oslikali su učionicu i napravili nešto čarobno. Pogledajte fotografije! Svaka čast! Više<. https://tnygurl.com/mur4c432 Ivana Grgić

Podijelite sadržaj
Play Video