Željeznička nesreća u Bilaju jedna je od najtežih !

Iako su godine odnijele u zaborav stravična nesreća maglovitog jesenskog jutra 28. rujna 1983. na pružnom prijelazu u Bilaju kada je putnički vlak koji se kretao iz pravca Ogulina oko 6.40 sati naletio na autobus koji je prevozio učenike srednjih škola i radnike na posao u Gospić i kada je poginulo 26 ljudi, a više od 20 ih je bilo ozlijeđeno i danas 38.godina poslije se ne zaboravlja.

Mandica Podnar Busija tog dana je bila u autobusu strave i preživjela.

– Brat Milan i ja spremali smo se u školu, sjećam se da mi je bilo mučno, poskliznula sam se niz stepenice na izlazu iz kuće, a brat mi je pomogao i ohrabrivao da idemo u školu. Stigao je autobus. Prijateljica Marija i ja stajale smo na sredini autobusa, više nije bilo mjesta za sjedenje, a Milan je s dečkima stajao kod zadnjih vrata. Magla je bila strašna, sjećam se da autobus kod pružnog prijelaza nije niti zastao – opisuje Mandica. Dodaje kako je vidjela žute crte na lokomotivi, a ljudi su počeli vikati: “Vlak!”.

– Udario nas je, pao mi je mrak na oči, uslijedilo je tumbanje, prevrtanje autobusa. Zaustavili smo se na krovu, bio je muk, trljala sam oči od krhotina stakla, osvješćujući se. Počeli su krikovi, zapomaganje ljudi. Nogu mi je prikliještilo sjedalo, izvlačila sam se preko mrtvih – prisjeća se Mandica teških trenutaka. Kasnije je doznala da su joj u autobusu poginuli brat i prijateljica.

Tuga je tu jesen obavila cijelu Liku.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Jurjevo – biser u moru

Sveti Juraj ili Jurjevo, malo je mjesto koje administrativno pripada Senju, nalazi se 9 kilometara južnije od Senja na obali Velebitskog kanala. Glavne gospodarske grane

Podijelite sadržaj
Play Video