Osnovna škola Zrinskih i Frankopana Otočac: Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet –

Danas, 29. siječnja 2024. godine u našoj školi održane su Plazma Sportske igre mladih – sportsko edukativni projekt za djecu i mlade s programom „Zero Waste – Budi dio igre–Čuvajmo naš planet“, u sklopu kampanje o očuvanju okoliša, razvrstavanju otpada i recikliranju.

Nakon prvog rukometnog turnira u Ličko-senjskoj županiji Plazma Sportske igre mladih posjetile su našu školu s programom o održivom razvoju.

Kao najveća amaterska sportska manifestacija u Europi, čiji je cilj promicanje zdravih životnih navika kroz druženje i sport, Plazma Sportske igre mladih prepoznale su mogućnost za kroz svoju platformu doprinesu održivom razvoju te među djecom, mladima i zajednicama diljem Hrvatske promoviraju i rade na unaprjeđenju održivih praksi u zaštiti našeg okoliša.  


Zero Waste jedinstven je projekt koji mlade na kreativan način educira kroz igru i sport, a radnje koje su kroz to provedene djeca lakše i prirodnije usvajaju i prakticiraju u svakodnevnom životu. Kroz edukativnu pitalicu mlade se potiče da sami, logičkim zaključcima nalaze uzroke i rješenje problema održivog razvoja, dok je drugi dio – sportski, posvećen praktičnom dijelu razvrstavanja otpada na SIM poligonu.


Kreativnost i inovativnost kampanje Plazma Sportskih igara mladih prepoznala je i Hrvatska udruga za odnose s javnošću te ju je nagradila srebrnim Grand Prixom u kategoriji Ustanove, udruge i organizacije, što je ujedno bila i najviša dodijeljena nagrada u toj kategoriji. 

Uvodna edukacija o važnosti zaštite okoliša te održivom korištenju prirodnih resursa, naše učenike jako je zainteresirala, a odlično znanje i sportske vještine nastavili su pokazivati u sportskom dijelu programa na ZERO WASTE SIM poligonu.

Natjecalo se osam ekipa – četiri mješovite ekipe učenika 4. razreda, te četiri mješovite ekipe učenika 3. razreda. Najuspješnija ekipa bili su “Otočani” – ekipa 3.b razrednog odjela, u kojoj su sudjelovali: Tonka Baričević, Elena Šimatović, David Orešković i Marko Ognjenović, pod vodstvom učiteljice Nikoline Rubčić.

Tekst: Ravnateljica Jasminka Devčić

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video