Postavke
kolačića

Župan Danijel Marušić izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

Osvrćući se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom Republike Hrvatske. S preko 60 članova u eksternim radnim skupinama, sedamdesetak mišljenja godišnje vezano za zakonske prijedloge, dvadesetak internih radnih skupina, Hrvatska zajednica županija promiče interese regionalne samouprave na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Već šest godina u tome imamo punu podršku Vlade Republike Hrvatske, rekao je Marušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na izbornoj sjednici zajedno s potpredsjednicima Vlade i ministrima Olegom Butkovićem i Brankom Bačićem te ministrom Šimom Erlićem, a na istoj je uz ostale hrvatske župane prisustvovao i ličko-senjski župan Ernest Petry koji je ujedno izabran u peteročlano izborno povjerenstvo Skupštine.

Za potpredsjednika Hrvatske zajednice županija ponovno je reizabran Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, koji se obratio nazočnima: “Zadovoljni smo da se kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vide promjene koje zagovaramo.

Hrvatska zajednica županija je organizacija koja nedvosmisleno artikulira izazove vezane uz lokalnu i regionalnu samoupravu”, smatra Koren, koji ujedno ističe da se unutar Zajednice djeluje sinkronizirano bez obzira na političke različitosti.

Izvršni odbor Hrvatske zajednice županija čine svi župani i gradonačelnik Grada Zagreba, dok su članovi Nadzornog odbora: Marijo Klement, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije, Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video