Župan Petry na Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu

Zagreb je danas bio domaćin Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu, događaju koji je okupio stručnjake i političare kako bi raspravljali o budućnosti lokalne demokracije. Forum je obuhvatio niz panela, uključujući “Međuregionalni infrastrukturni projekti – mogućnosti razvoja gospodarstva kroz prometnu povezanost”, koji je istražio teme poput projekata održivog razvoja, obnovljivih izvora energije i korištenja fondova EU. Među govornicima su bili Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, Danijel Marušić, predsjednik Hrvatske zajednice županija, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, i Gerhard Šarić, stručnjak za upravljanje projektima iz Waymarka.

Panel “Sigurnost i migracije” okupio je brojne ugledne govornike, uključujući Andreju Metelko-Zgombić, državnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Stephana Logea, predsjednika savezne pokrajine Dahme-Spreewald, Ernesta Petryja, župana Ličko-senjske županije, Martinu Furdek-Hajdin, županicu Karlovačke županije, i Holgera Haibacha, direktora predstavništva Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju.

Na temu ilegalnih migracija, ličko-senjski župan Ernest Petry kazao je kako MUP i policija odrađuju dobar posao, te smatra kako u ovom trenutku vojska definitivno nije potrebna na granicama.

-Kao jedna od pograničnih županija, koja graniči sa Bosnom i Hercegovinom, na teritoriju od 100 kilometara, problem migranata se rješava preko sustava MUP-a, tako da štit Schengen i EU na našem području definitivno djeluje. Veliki priliv mekog trbuha je na području Karlovačke županije i tu je pritisak migranata od 90% na razini Hrvatske. Ličko-senjska županija ima izuzetno dobru suradnju po pitanju primjene Schengena sa gradom Bihaćem i Unsko-sanskim kantonom. Jednako tako migrantski pritok nema utjecaja na turističku sliku. Kao što znate, NP Plitvice je u sklopu Ličko-senjske županije, točnije Općine Plitvička jezera, i možemo reći da se tu nimalo nije osjetio utjecaj migranata, kazao je župan Petry istaknuvši kako je problem ilegalnih migracija u Srbiji, koja propušta sve migrante u BIH i tako se stvara dodatni pritisak.

U nastavku foruma je održan panel “Mogućnosti suradnje s njemačkim organizacijama”, koji je vodio Mario Šušak iz Hrvatske gospodarske udruge u Njemačkoj. Posebna pažnja posvećena je panelu “Mladi i Europa”, s sudionicima poput Željke Josić, državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Igora Androvića, župana Virovitičko-podravske županije, Borisa Miletića, župana Istarske županije, i Patricka Wegenerea, voditelja predstavništva lokalnih vlasti savezne pokrajine Baden-Württemberg.

Razgovor na temu “Budućnost lokalne demokracije” vodio je dr. Hendrik Hoppenstedt, zastupnik u njemačkom parlamentu, dok je ulogu moderatora svih panela preuzeo poznati voditelj Mislav Togonal. Forum je pružio priliku za razmjenu ideja i iskustava između Hrvatske i Njemačke, ističući važnost suradnje u različitim aspektima razvoja i demokracije.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

SERVIS Lička kuća privremeno zatvorena

Nacionalni park Plitvička jezera obavještava svoje cijenjene posjetitelje da će restoran Lička kuća biti privremeno zatvoren radi godišnjeg servisa prema planiranom rasporedu od 20.11. do 15.12.2023. Ova privremena obustava

Podijelite sadržaj
Play Video