Postavke
kolačića

Župan Petry o velikim projektima u energetici

Zaključen je ugovor za izgradnju Male hidroelektrane Otočac, vrijedan 90 milijuna kuna čime se znatno povećava energetska iskoristivost voda sliva rijeke Like. Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kWh, što je dovoljno za opskrbu oko 1.500 kućanstava.

Na tome vrijednom projektu od prvog dana radio je današnji župan Ernest Petry, još dok je obnašao dužnost direktora Elektrolike. Ovim projektom osim poticanja domaće proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, projekt MHE Otočac povećat će sigurnost opskrbe na području Grada Otočca te omogućiti angažman lokalnih obrtnika i drugih poduzetnika tijekom izgradnje i održavanja hidroelektrane. Također treba napomenuti i prethodne predradnje vezane uz projekt u vrijeme kada sam bio direktor HEP Elektrolika Gospić koje se odnose na ostvarivanje uvjeta koji su u nadležnosti operatora distribucijskog sustava – izradu Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja – EOTRP za MHE Otočac koji je izrađen u svibnju 2017. god. koji su izradili Institut za elektroprivredu i energetiku d.d. i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, od strane investitora zahtjev za Prethodnu elektroenergetsku suglasnost – PEES podnesen je 26. 01. 2018. god., PEES je izdan 18. 02. 2018. god., nakon čega je propisana izgradnja susretnog postrojenja RS 35 kV Sinjal, dok je građevinska dozvola za susretno postrojenje RS 35 kV Sinjal izdana 18. 05. 2022. god. za izgradnju kojega je procijenjena vrijednost investicije u iznosu od 7,55 milijuna kuna, što je u nadležnosti HEP-Operatora distribucijskog sustava d.o.o.” ističe župan Petry tvrdeći da kako ovo nije zadnji projekt u Županiji po pitanju energetike.

Slijede HES Senj i HES Kosinj


Treba napomenuti da će se na području Ličko-senjske županije u energetici realizirati i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna. Ove godine su započeli radovi na tunelu i kanalu Bakovac – Lika na koji način je i službeno počela realizacija prvog dijela projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj” – zaključio je župan Petry.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video