Župan Petry završio posjet Francuskoj

Danas u Strasbourgu završava plenarno zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Hrvatsku delegaciju predvodio je Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, a u delegaciji bili su Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe bavio se i ratom u Ukrajini, kao i drugim temama.

Uz aktualne teme vezane za lokalnu i regionalnu samoupravu, tematsku okosnicu zasjedanja čini rat u Ukrajini. Održana je rasprava o ratu Ruske Federacije protiv Ukrajine, uz online sudjelovanje gradonačelnika Kijeva, Vitalija Klitschka i ukrajinskog ministra za zajednicu i teritorijalni razvoj Oleksija Chernyshova. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe je u ožujku 2022. godine donio deklaraciju kojom se žali zbog gubitka života i razaranja izazvanih ruskom agresijom i poziva Ruska Federacija da odmah i bezuvjetno prekine svoj rat u Ukrajini.

Osam mjeseci od početka rata u Ukrajini pokazalo se da međunarodna kriza izazvana ratom ima snažne lokalne reperkusije, zbog čega je potrebno nastaviti inzistirati s rješenjima na lokalnoj i regionalnoj razini. „Kroz prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Gospiću prošlo je 1093 ljudi, od kojih je trajno zbrinuto 700. Škole u Ličko-senjskoj županiji pohađa 111 djece iz Ukrajine, a trajno smo zaposlili 52 Ukrajinaca, odnosno stotinjak za vrijeme sezone”, ističe župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

U debatu o statusu žena i djeca izbjeglica uključila se gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, podsjećajući da je rat u Ukrajini sličan ratu koji je u Hrvatskoj počeo u Pakracu u ožujku 1991. godine. „Danas u Hrvatskoj boravi oko 18.400 izbjeglica iz Ukrajine. Vodimo brigu o njihovom zdravlju, integraciji, ali i održavanju kontakata sa svojim sunarodnjacima. Pružamo im podršku kao što su tečajevi jezika, formalno priznavanje vještina i, što je još važnije, pomoć oko usluga čuvanja djece kako bi mogli raditi izvan kuće. Osiguravamo da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću i školi. Dajmo sve od sebe da se pobrinemo za izbjeglice, posebno za žene i djecu jer svi imamo zajednički cilj – spasiti živote i izgraditi sigurniju i bolju budućnost za toliki broj ljudi protjeranih iz svojih domova”, ističe Blažević.

U nastavku sjednice, u debatu o regionalnim identitetim i isticanju važnosti dijaloga, Odboru za regije obratio se zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, kojoi je pozdravio Odbor ispred hrvatske delegacije, a posebne pozdrave uputio ukrajinskoj delegaciji i prijateljskom ukrajinskom narodu. Govoreći o regionalnom identitetu, istaknuo je da je on izuzetno važan za svaku općinu, grad i županiju, a onda i za državu u cjelini. “Svaka županija i država ima svoj identitet i na njemu treba raditi jer u konačnici je upravo to bogatsvo i čini jednu županiju i državu prepoznatljivom. U Hrvatskoj, ali i u mojoj, Zagrebačkoj županiji, prepoznatljivim nas čini upravo identitet koji imamo, a to je prije svega turizam, sport i bogata kultura. Cilj svih nas treba biti da se uključi što više građanki i građana na jačanju lokalnog i regionalnog identitea u svojim sredinama”, zaključio je Kolarec.

Podijelite sadržaj