31. OŽUJKA – 31. Obljetnica krvavog Plitvičkog Uskrsa

Danas – 31.ožujka obilježiti će se 31. obljetnica Krvavog Uskrsa na Plitvicama . 31. ožujka 1991. godine na Plitvicama su pobunjeni Srbi uz potporu JNA ušli u sukob s hrvatskim redarstvenicima, prije toga presjekli cestu balvanima i barikadama, a onda se i pobunili oružjem protiv Hrvatske. Tada je i službeno počeo Domovinski rat.

310391. ARHIVSKA FOTOGRAFIJA: Plitvicka jezera – Akcija pripadnika za posebne namjene hrvatskog MUP-a na sam Uskrs 31.03.1991 kojom je ponovno uspostavljena policijska postaja na Plitvickim jezerima. Okrsaj je trajajo vise sati u kojoj je poginuo redarstvenik Josip Jovic i ranjeno devet pripadnika Specijalne policije, uhiceno je 29 srpskih pobunjenika a velik broj vozila je ostecen. Na slici: pripadnici specijalne policije MUP-a. Foto: Drago Havranek / CROPIX

Prva žrtva Domovinskog rata u tom sukobu bio mladi hrvatski redarstvenik Josip Jović iz Aržana. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućena na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.Ostavio je svoj mladi život u krvavoj plitvičkoj šumi odakle je prije 31 godinu u svijet otišle slike početka rata za slobodnu Hrvatsku. Ove godine 31.obljetnica krvavog Plitvičkog Uskrsa obilježite će se u okolnostima rata u Ukrajini.

Podijelite sadržaj