Postavke
kolačića

Izložba radova Krešimira Nikšića u Muzeju Gacke

Izložba radova Krešimira Nikšića naziva “Nucleus initium est (Srž je početak)” bit će otvorena u petak – 12. travnja 2024. – u 19 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, u maloj dvorani na katu. Krešimir Nikšić magistar je umjetnosti koji iza sebe ima niz samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i šire, a njegove slike zastupljene su u mnogim zbirkama kolekcionara na svim kontinentima.

Svoje radove prvi put će izložiti u Otočcu kroz retrospektivnu izložbu naziva “Nucleus initium est (Srž je početak)”. Naslov duboko reflektira osnovnu temu i inspiraciju iza odabira radova te sugerira da su korijeni umjetnikova stvaralaštva usko povezani s mjestom njegovog djetinjstva, odnosno s krajem koji je odrastajući posjećivao – Krešimirov otac porijeklom je iz Sinca, a motivi Gacke i Otočca su među prvima koje je kao mladić slikao.

Na izložbi u Muzeju Gacke Krešimir će svoj opus predstaviti kroz 12 slika i 5 skulptura koje prikazuju njegov stvaralački identitet u različitim fazama i kroz različite tehnike koje se kroz cijeli autorov opus isprepliću – apstraktnu i figurativnu – te tako zatvaraju dvije ideje koje se provlače kroz izložbu. Prva ideja je ona o razvoju umjetnika, a druga o povratku na početni motiv. Kroz ovu izložbu Krešimir problematizira, ističe i proučava svoju osobnu vezu s krajem koji ga veže za početak umjetničkog djelovanja, ali i šire – istražuje i koncept početka i kraja u općenitom smislu te poziva promatrača da zaviri u srž umjetnikovog identiteta, koristeći kraj kao polazište za putovanje kroz njegovu kreativnu viziju.

Izložba je organizirana u sklopu ciklusa “Likovni umjetnici u Muzeju”, a financijsku potporu ovom programu osiguravaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac. Izložba ostaje otvorena do 8. svibnja 2024.

Izvor: Muzej Gacke Otočac

Podijelite sadržaj
Play Video

“Brinjsko ljeto 2024”

Pridružite nam se ovoga ljeta na raznim događanjima tijekom srpnja, kolovoza i rujna u Brinju! Turistička zajednica Brinje po prvi puta je izradila QR kod

Podijelite sadržaj

Susret partnerskih škola u Senju

Održan je 1. susret tri partnerske škole koje sudjeluju u eksperimentalnom projektu Cjelodnevne škole(CDŠ), OŠ S. S. Kranjčevića Senj, OŠ Podolice iz Koprivnice i OŠ

Podijelite sadržaj
Play Video