Postavke
kolačića

Ministar koji je nakon više od 70 godina razotkrio veliki partizanski zločin u Gospiću

Na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću, danas će se održat ceremonija posljednjeg ispraćaja i pokop posmrtnih ostataka čak 253 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja ili nevinih žrtava zločina partizana.

Zahvaljujući političkoj volji zajedničkom inicijativom koju je vodilo ministarstvo branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medvedom u suradnji sa Ličko senjskom županijom i gradom Gospićem uspjelo se razotkriti više od 70 godina čuvana tajna otkrića velikog ljudskog Stratišta kod gradskog groblja gdje je posljednjih godina u više faza ukupno ekshumirano 337 žrtava partizanskog zločina.

Ekshumirani posmrtni ostaci Drugog svjetskog rata i velikog partizanskog zločina koji se desetljećima prikrivao otkrio je da je Gospić bio veliko komunističko leglo i utvrda.

I dok se za Titove Jugoslavije nije bilo šanse otkriti Stratište i nevine žrtve ukopati na civiliziran način, postavlja se pitanje zašto se sa otkrivanjem Stratišta čekalo više od 30 godina za Hrvatske. To pitanje je za analize povjesničara i dokazalo da su i 3o i više godina poslije komunističke struje presvučene u hrvatska odjela prikrivale veliki komunistički zločin, pa se mnogi pitaju tko su ti Hrvati kojima nije bilo stalo da se otkrije Stratište i zaklopi mučna knjiga krvave gospićke prošlosti o kojoj se više od 70 godina šutjelo.

VELIKO LJUDSKO STRATIŠTE

Prva faza probnih iskapanja i ekshumacije provedena je od 18. listopada do 5. studenog 2021. kada su ekshumirani posmrtni ostaci 84 žrtve. Tijekom druge faze probnih iskapanja i ekshumacije, od 27. lipnja do 21. srpnja 2022. ekshumirani su posmrtni ostaci 69 žrtava. Trećoj i završnoj fazi prethodilo je i podizanje 678m² asfaltnog sloja ceste, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci još najmanje 100 žrtava.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video