Postavke
kolačića

Mons. Zdenko Križić preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa

Svečana misa prigodom preuzimanja službe i ustoličenja splitsko-makarskoga nadbiskupa Zdenka Križića slavljena je na blagdan apostola Šimuna i Jude Tadeja, u u crkvi Svete Obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Ustoličenje novog nadbiskupa okupio je u Solinu hrvatsku crkvu u malom.

Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj je pročitao Papinu Bulu u kojoj piše da pastoralna korist često zahtijeva da Apostolska Stolica biskupima mijenja sjedište, a to ponajviše poduzima s biskupima koji se ističu vrlinom pastoralnoga služenja, osobito kada treba odlučiti o mjesnim Crkvama koje nemaju pastira, kao i u slučaju Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Zbog toga smo, časni brate, odlučili povjeriti ovu nadbiskupiju tebi koji se ističeš molitvenim životom, vještinom u upravljanju poslovima i naukom, kao i u ljubavi te djelatnom pastoralnom radu. Stoga, čuvši savjet Dikasterija za biskupe, Našom Apostolskom vlašću i autoritetom, ovim Pismom tebe, razriješivši te veze s Gospićko-senjskom biskupijom, rado imenujemo i postavljamo Splitsko-makarskim nadbiskupom metropolitom, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama. O ovom tvome imenovanju upoznat ćeš kler i narod tebi sada povjerene nadbiskupije kako bi znali koga trebaju slijediti na putu vječnoga spasenja. Promijenivši sjedište, časni brate, ostaješ isti pastir i ostaju ti jednaki napori da ih izvršavaš kod drugog dijela Kristove obitelji te da o njima preuzmeš istovjetnu brigu“, stoji u Buli.

Na kraju Bule stoji poticaj novome nadbiskupu da nastavi biti postojan, neumoran kako u zgodnim tako i u nezgodnim prilikama, uglavljen u Krista koji treba biti uvijek pred očima i u srcu, po zagovoru Blažene Djevice Marije Gospe od Otoka, svetoga Dujma i solinskih mučenika.

Potom je apostolski upravitelj predao nadbiskupu Križiću nadbiskupski štap. Riječ je o štapu iz 18. stoljeća koji se nalazio u Riznici splitske katedrale. Pastoralni štap na zakrivljenom gornjem dijelu ima dopojasni lik zaštitnika sv. Dujma koji blagoslivlja. Izrađen je u Napulju u vrijeme nadbiskupa Antuna Kačića. Nakon čitanja papine Bule i preuzimanja pastirskog štapa, nadbiskup Zdenko sjeo je na „sedes“, čime se na simboličan način označilo preuzimanje službe i ustoličenje.

Nakon naviještenih liturgijskih čitanja, nadbiskup Križić istaknuo da njegovo preuzimanje Splitsko-makarske nadbiskupije pada na blagdan dva Isusova učenika, Šimuna i Judu Tadeja.

Molitva bez rada je iluzija, prijevara, jer molitva po svojoj naravi šalje osobu u akciju. Rad bez molitve je aktivizam bez duše, samodokazivanje i promocija samih sebe. „Isus molitvom priprema svoje djelovanje. Prije izbora dvanaestorice on cijelu noć moli. To je vrlo jaka poruka svima nama da molitvom pripremamo ono što nas očekuje u svakom danu“, istaknuo je nadbiskup Križić.

„Preuzimanjem velike i poviješću bogate Splitsko-makarske nadbiskupije nisam postao neki nadčovjek, nego ostajem siromašni vjernik koji se mora svakodnevno boriti da bi vjeru sačuvao i ispunio Božja očekivanja“, zaključio je.

.

.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video