Muke po ličke poljoprivrednike!

Bavljenje onom starom poljoprivredom u Lici uvijek je bilo malo zarade, a “odrta leđa”, a sada postaje i lutrija !.

Najnoviji skok cijena goriva, repromaterijala, posebno umjetnog gnojiva dovodi do pitanja, je li možda kada se zbroji ulaganja i rad najbolja poljoprivreda gledati nedjeljom poljoprivrednu emisiju “Plodovi zemlje”, čak i ona “kravica i štalica” postalo je upitno, jer postavlja se pitanje koliko je nakon skakanja cijena repromaterijala isplati se sijati i saditi na veće površine.

POLJOPRIVREDA KAO LUTRIJA !

Držati stoku o kojoj se 24 brine, proizvoditi mlijeko od čega je tri puta skuplja litra mineralne vode, sijati žito i sve drugo, jer i do sada kada su cijene repromaterijala koliko toliko bile podnošljive bavljenje ozbiljnijom poljoprivredom u Lici je bilo lutrija i milost Boga. Hoće li dati kada treba kiše, jer navodnjavanje je do sada bilo tabu tema, a suše su sve veće kako i ne bi kada se Lika usred zime može pregaziti.

Svaka godina je sve sušnija pa sijati i saditi i čekati milost neba, postaje opasna kladara ličkih seljaka koji od godine do godine nekad krumpira imaju da ga bacaju jer nemaju kome prodati, dok druge tko ga ima skupo ga proda, ili lička janjetina kada ima cijenu onda janjaca nema, a kada ih ima onda se po “ništa” otkupljuju.

Uz sve svaka ozbiljnija proizvodnja je lutrija, jer organiziranog otkupa nema, pa lička poljoprivreda je prava super poljoprivredna kladionica. Država ne potiče one koji proizvode, pa je lička poljoprivreda u nikad gorem položaju, ako se ne uzmu državni poticaji koji su posebna priča.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video

Kruščica u milijun boja

Za mnoge jesen je najljepše godišnje doba, jer priroda igra igru sa milijunima boja. I jezero Kruščica je u milijun boja, priroda uz vodu je

Podijelite sadržaj

Aeroklub Otočac – postani pilot!

Želite saznati kako postati pilot? Ako Vas zanima tema povijest zrakoplovstva i ako želite probati letjeti na simulatoru leta, posjetite 25.11.2023. godine prostorije Gackog pučkog

Podijelite sadržaj
Play Video