Postavke
kolačića

Na današnji dan 1949. godine rođena dr. Vesna Bosanac, heroina Domovinskog rata

Dana 9. ožujka 1949. godine rođena jedna od legendi Domovinskog rata, žena koja je u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti – doktorica Vesna Bosanac.

Nakon pada Vukovara bila je zarobljena i odvedena na teritorij Srbije u logor Srijemsku Mitrovicu, mučilište i gubilište mnogih zarobljenika i hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu.
U vrijeme kada su mnogi muškarci odbili preuzeti dužnosti u ratnim bolnicama u Hrvatskoj, a osobito Vukovaru, ova hrabra žena je preuzela tu dužnost i vodila bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, a tisuću od njih je moralo biti podvrgnuto teškim operacijama.
Poslije razrješenja ratna i donedavna ravnateljica vukovarske bolnice ostala je raditi kao liječnica na Odjelu pedijatrije, a 2014. je otišla u mirovinu.

Godine 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.
Liječnica Vesna Bosanac, simbol Domovinskog rata i stup obrane Vukovara, napustila nas je 21. ožujka – u 74. godini života, nakon borbe s dugom bolešću.Vukovarska heroina Vesna Bosanac uvrštena među Svjetske Pravednike u Milanu!

Podijelite sadržaj
Play Video

TAKAV SAM Kace KRALJ “sukanja”

Karlo Starčević već godinama u javnom djelovanju često brka istinu i laži. Osobito od kada je postao gradonačelnik Gospića i dobio medijski prostor. Dokaz tome

Podijelite sadržaj
Play Video