Postavke
kolačića

Obilježen Dan žena u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana Otočac

Organizirani pokret žena-radnica koji je izravno doveo do utemeljenja Međunarodnog dana žena seže do  8. ožujka 1857. godine, kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila u New Yorku javno prosvjedovale zbog loših uvjeta rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. No zakratko jer te iste žene su osnovale svoj sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio onaj u 1908. godini, kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. 

Ujedinjeni narodi počeli su obilježavati Međunarodni dan žena 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žena. Godine 1977. Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je države članice da 8. ožujka proglase službenim UN-ovim praznikom za ženska prava i svjetski mir. Od tada se Međunarodni dan žena obilježava svake godine od strane UN-a i u brojnim zemljama.

U našoj Školi Dan žena je obilježen svečano.  U holu je postavljena  izložba učeničkih istraživačkih radova pod nazivom Znamenite žene hrvatske povijesti. Učenici su na izvannastavnim aktivnostima istraživali živote poznatih Hrvatica – kraljice Jelene Lijepe i Jelene Slavne, književnica Ane Katarine Zrinski i Marije Jurić Zagorke, izumiteljice Zlate Bartl, skijašice Janice Kostelić, slikarice Slave Raškaj te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.  Učenici PŠ Ličko Lešće također su postavili svoju izložbu znamenitih žena na  panou škole. Na taj način prisjetili smo se svih žena, velikih i malih, naših majki i baka i odali im počast barem na jedan dan u godini.

Tekst: Viktorija Cvitković i Danijela Orešković Gladović

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video