Postavke
kolačića

Svjetski je dan umjetnosti

Na današnji se dan diljem svijeta obilježava dan umjetnosti. Za Svjetski dan umjetnosti odabran je 15. travnja, datum na koji se 1452. rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci, a obilježava se od 2012. godine na inicijativu IAA – International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.

Većina filozofa smatrala je da je ljepotu moguće analizirati, da je na neki način izreciva. Među njima bili su Platon i Aristotel. Iako je ideju lijepoga ubrajao među najviše ideje, Platon umjetnost nije smatrao vrijednom jer je u njoj vidio samo oponašanje vidljivoga svijeta. 

U ovome svijetu nejasnih kriterija ljepote, tražimo ljepotu koja nadilazi subjektivni doživljaj, sam izraz ljepote. Ljepotu koju vremenitost ne narušava, koja u sebi nosi iskru božanskoga, koja ne traje, ne prolazi.

Podijelite sadržaj
Play Video

Švica je sutra epicentar nogometa

Program povodom proslave švičkog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja 2024. godine je zaista šarolik i vrijedi posjetiti Švicu narednih dana. Sutra, nedjelja 23. lipnja

Podijelite sadržaj

Ukrajinka Taja i sladoled !

Vihor rata raselio je po svijetu mnoge Ukrajince. Dosta ih je našlo svoj “drugi doma” i u Lici. U Gospiću smo u poznatoj slastičarnici Specijal

Podijelite sadržaj
Play Video