U Gospiću požari na sve strane

U posljednja dva dana petak i subota na području Grada Gospića gorjelo je na sve strane, jer evidentirano ukupno čak 20 otvorenih požara.

Šteta od požara je pričinjena na gospodarskom objektu u Bogunici (Medak) dok je velika materijalna šteta pričinjena na šumskim površinama i livadama. Tijekom subote požar se na području Rosulja-Novoselo Trnovačko približio obiteljskim kućama te je u jednom trenutku prijetila opasnost da ih zahvati. Intervencijom JVP Gospić i DVD Pazarišta požar je na vrijeme saniran.Dana,subota,tijekom dana su vatrogasci JVP Gospić intervenirali na ukupno 10 požarišta:Medak,Ostrovica,Lipe,Bužim,Debelo Brdo,Rastoka,Podastrana i Odlagalište mješanog komunalnog otpada Rakitovac, priopćio je gradski Civilni stožer.

Pregledaj objavu

U gašenju požara sudjelovalo je 35 vatrogasaca JVP Gospić i DVD Pazarišta s deset vozila.Sva požarišta su pod kontrolom uz organizirano dežurstvo na pojedinim požarištima.

Zbog velikog broja požara na području Ličko-senjske županije Županijski vatrogasni zapovjednik je donio odluku o zabrani paljenja vatre na otvorenom te do daljnjeg javne vatrogasne postrojbe neće izdavati potrebna odobrenja.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

Izazivajući požar građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, ističe načelnik Stožera Milan Mataija.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video