Postavke
kolačića

VRIJEDNO – Dom zdravlja Senj bogatiji za Mamograf, nabavila ga Ličko senjska županija

Župan Ličko-senjske županje Ernest Petry sa suradnicima posjetio je danas Dom zdravlja Senj i u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Senja Željka Tomljanovića, ravnateljice Doma zdravlja Senj Mire Nekić-Lopac, predsjednice Upravnog vijeća Ines Žarković i članova Upravnog vijeća te zaposlenika Doma zdravlja Senj kako uručio novi Mamograf ukupne vrijednosti 941.500,0 kn. Tvrtka Shimadzu d.o.o. Zagreb isporučila krajem listopada 2021. godine vrijedan uređaj, a u studenom 2021. godine održano je osposobljavanje osoblja.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor žena u RH od kojega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. Razlog nabave mamografa bila je dotrajalost i starost mamografa, što je onemogućilo provođenje Nacionalnog programa prevencije raka dojke. Na ovaj način omogućena je dostupnost ove vrste zdravstvene usluge na području grada Senja, a vjerujemo da će doprinijeti provođenju Nacionalnog programa, čiji je jedan od ciljeva otkriti rak dojke u početnom stadiju te smanjiti mortaliet od raka dojke za 15-25%:

Sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., Ličko-senjska županija je u prosincu 2019. godine, potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u Ličko-senjskoj županiji“ KK08.1.1.02.0017. Nositelj projekta je Ličko-senjska županija, partner na projektu je Dom zdravlja Otočac, a razdoblje provedbe je od siječnja 2020. do svibnja 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.252.058,95 kn, a iznos EU potpore je3.605.839,40 kn, a Ličko-senjska županija sufinancira iznos od 646.219,55 kn. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Realizacijom ovog Projekta poboljšat će se pristup kvalitetnijoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, smanjit će se broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice i to za 5%, jer se provedbom projekta omogućuje više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka, priopćeno je iz Ličko senjske županije.

Podijelite sadržaj
Play Video
Play Video